Vo Svidníku sa uskutočnia jubilejné 50. slávnosti kultúry

18.06.2004 Celý región

Jubilejné 50. Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska sa uskutočnia na tradičnom mieste vo svidníckom amfiteátri v dňoch 18. až 20. júna. Ich záverečn...
Jubilejné 50. Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska sa uskutočnia na tradičnom mieste vo svidníckom amfiteátri v dňoch 18. až 20. júna. Ich záverečná príprava, o ktorej na tlačovej konferencii v Prešove 16. júna informoval predseda Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ÚR ZRUS) Ivan Laba prebieha s maximálnym vypätím. Komplikuje ju aj fakt, že ÚR ZRUS dodnes nedostala finančnú dotáciu 700 tisíc Sk od Ministerstva kultúry SR.

Keďže v programe jubilejného ročníka má vystúpiť približne 1100 účinkujúcich zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny, Poľska, Česka a Nemecka, potrebuje ÚR ZRUS približne 200 tisíc Sk len na stravu. Laba v tejto súvislosti ocenil konanie orgánov samosprávy vo Svidníku.
Svidnícky festival je v každoročnom programe aktivít ÚR ZRUS v záujmovej činnosti ústrednou akciou. Predseda prípravného výboru slávností Milan Bobák dodal, že ide o najstaršie folklórne slávnosti na území dnešnej SR a čo do počtu účinkujúcich sú po festivale vo Východnej druhým najpočetnejšie obsadenými.
V doterajších 49 ročníkoch vystúpilo 2129 domácich a 136 zahraničných súborov, účinkovalo 62 816 osôb a videlo ich 1 128 000 ľudí. Prvý ročník sa uskutočnil v júni 1955 v Medzilaborciach, všetky ostatné vo Svidníku.

(jj)
 

Vyberte región